Kurs - Kasjer fakturzysta z obsługą kas fiskalnych i komputera

Więcej informacji

Kurs - Kasjer fakturzysta z obsługą kas fiskalnych i komputera

  • Cele Cel kursu Zdobycie niezbędnej wiedzy teoretycznej i praktycznych umiejętności w zakresie prowadzenia sprzedaży przy użyciu komputerowych urządzeń i kas fiskalnych oraz rozliczania utargów w placówkach handlowych. Perspektywy zatrudnienia Rozwijająca się w ostatnich latach sieć placówek sprzedaży detalicznej oraz ostra konkurencja między nimi w walce o klienta wymaga od kasjera fakturzysty nie tylko kwalifikacji zawodowych (fakturowanie, raporty kasowe i dzienne, organizacja stanowiska handlowego itp), ale także umiejętności z zakresu prezentacji i autoprezentacji, kultury obsługi i pozyskania klienta. Jako bezpośredni przedstawiciel firmy handlowej w rozmowie z klientem tworzy on jej wizerunek i ma istotny wpływ na proces sprzedaży. Coraz bardziej powszechna fiskalizacja sprzedaży wymaga także od fakturzystów umiejętności posługiwania się kasami fiskalnymi. Stąd dobrze i nowocześnie wykształcony fakturzysta potrafiący zaprezentować swoje predyspozycje do wykonywania zadań w wyuczonym zakresie znajdzie zatrudnienie głównie w handlu i usługach.
  • Szczegółowe informacje Ramowy program kursu:
    Przedmiot, godzin:
    Dokumentacja handlowa i magazynowa -16
    Prawo gospodarcze w handlu- 16
    Organizacja i technika handlu- 8
    Towaroznawstwo handlowa- 16
    Zajęcia praktyczne – obsługa kas fiskalnych- 16
    Podstawy technik informatycznych- 16
    Użytkowanie komputerów- 24
    MS Word- przetwarzanie tekstów- 16 godzin
    MS Excel- arkusze kalkulacyjne- 16 godzin
    MS Access- bazy danych- 20 godzin
    Usługi w sieciach informatycznych- 12 godzin
    Razem 172 godziny

    Program szczegółowy:
    Dokumentacja handlowa i magazynowa – 16 godzin

    Dokumentacja handlowa – 2 godziny
    Zamówienia, oferty, umowy
    Dokumentacja związana z dostawą
    Dokumentacja związana ze sprzedażą
    Dokumentacja magazynowa
    Reklamacje i zwroty

    Rozliczenia i dokumentacja finansowa – 9 godzin
    Rozliczanie i odprowadzanie utargów
    Kasy fiskalne jako szczególna forma dokumentacji sprzedaży
    Fakturowanie
     
    Dokumentacja wymiany zagranicznej – 5 godzin
    Formy wymiany i rozliczeń
    Organizacja i dokumentacja dostaw
    Dokumentacja celna i podatkowa
    Dokumentacja w handlu zagranicznym
     
    Prawo gospodarcze w handlu – 16 godzin
     
    Podstawowe pojęcia prawne - 2 godziny
    Prawo przedmiotowe i prawo podmiotowe
    Norma prawna a przepis prawny
    Akty prawne
    Zasady stosowania prawa

    Prawo cywilne – 4 godziny
    Podmioty prawa cywilnego
    Prawo rzeczowe
    Prawo zobowiązań
    Procedura cywilna

    Prawo celne – 3 godziny
    Źródła prawa celnego
    Stawki celne
    Konwencje i umowy międzynarodowe
    Deklaracje celne
    Wykroczenia celne

    Wybrane formy prawne interwencjonizmu - 1 godzina
    Podstawowe regulacje działalności handlowej (koncesje, pozwolenia, kontyngenty)
    Ochrona konsumenta
    Przeciwdziałanie praktykom monopolistycznym

    Umowy obrotu gospodarczego - 2 godziny
    Umowy przenoszące własność
    Umowy o korzystaniu z cudzych rzeczy lub praw
    Umowy o usługi

    Prawne aspekty reklamy - 1 godzina
    Pojęcie reklamy
    Granice prawne reklamy
    Reklama, a problem odpowiedzialności

    Ochrona własności przemysłowej - 1 godzina
    Pojęcie własności przemysłowej
    Przedmioty ochrony własności przemysłowej (projekty, wynalazki, znaki towarowe)
    Zwalczanie nieuczciwej konkurencji

    Postępowanie administracyjne- 2 godziny
    Właściwości organów administracyjnych
    Procedury administracyjne
    Odwołania, skargi

    Organizacja i technika handlu – 8 godzin

    Szczeble i formy działalności handlowej – 1 godzina
    szczeble obrotu towarowego
    formy organizacyjne handlu
    typy przedsiębiorstw handlowych
    targi

    Organizacja sprzedaży - 3 godziny
    Organizacja sprzedaży detalicznej
    Organizacja sprzedaży hurtowej
    Organizacja innych form sprzedaży
    Organizacja stanowiska sprzedawcy
    Reklamacje i zwroty
    Efektywność sprzedaży

    Metody i techniki rozliczeń pieniężnych- 4 godzin
    Rozliczenia gotówkowe (znaki pieniężne – klasyfikacja, identyfikacja, zabezpieczenia)
    Rozliczenia bezgotówkowe za pomocą czeków (rodzaje czeków, zasady rozliczania)
    Rozliczenia bezgotówkowe za pomocą kart płatniczych (rodzaje kart, zasady rozliczania)
    Rozliczenia z bankiem
    Rozliczenie i odprowadzanie utargów
    Postępowanie z falsyfikatami
    Dokumentacja finansowa sprzedaży (faktury, paragony)

    Towaroznawstwo handlowe – 16 godzin

    Klasyfikacja rodzajowa i systematyka towarów - 1 godzina
    Istota kodowania towarów
    Kodowanie towarów w Polsce i świecie

    Czynniki determinujące jakość towarów - 2 godziny
    Cykl życia towaru
    Zmiany jakościowe w towarach w funkcji czasu
    Czynniki działające destrukcyjnie na towary

    Normalizacja i normy - 2 godziny
    Cele i istota normalizacji
    Obszary normalizacji
    Rodzaje norm
    Krajowe i międzynarodowe instytucje normalizacyjne

    Systemy zarządzania jakością - 4 godziny
    Normy międzynarodowe ISO 9000 - 9004,
    AUDIT, certyfikacja i akredytacja
    Istota i rodzaje atestów
    Znaczenie atestów w obrocie krajowym i międzynarodowym

    Opakowanie i oznaczanie towarów - 2 godziny
    Nowe tendencje w dziedzinie opakowań
    Współczesne opakowania, a wymagania ekologiczne
    Obligatoryjne i fakultatywne oznaczenia na produktach w obrocie krajowym i zagranicznym zgodne z wymaganiami Unii Europejskiej

    Ochrona jakości towarów w transporcie i magazynowaniu - 2 godziny
    Narażenia magazynowe i transportowe
    Zasady przechowywania wybranych grup towarowych
    Kontrola warunków klimatycznych

    Metody badania i oceny jakości towarów - 3 godziny
    Badania laboratoryjne
    Analiza instrumentalna
    Badania użytkowe w warunkach naturalnych
    Testowanie towarów przez organizacje konsumenckie
    Ustawodawstwo żywnościowe w świecie i w Polsce

    Zajęcia praktyczne – obsługa kas fiskalnych – 16 godzin

    Rodzaje i zastosowanie urządzeń fiskalnych
    Programowanie kas fiskalnych
    Praktyczne ćwiczenia sprzedaży z zastosowaniem kasy fiskalnej,
    Transmisja danych z kas fiskalnych do programów magazynowych i księgowych
    Rozpoznawanie i kontrola znaków pieniężnych
    Kasy fiskalne jako szczególna forma dokumentacji sprzedaży- omówienie ustawy
    Podstawy technik informatycznych- 16 godzin

    Zasady BHP przy pracy z urządzeniami techniki komputerowej,
    Budowa komputera, nośniki danych,
    System operacyjny Windows. Logowanie się do systemu i sieci komputerowej. Pojęcia podstawowe. Uruchamianie aplikacji użytkowych. System pomocy, wyszukiwanie informacji. Zasady konserwacji systemu,
    Wykorzystanie standardowego wyposażenia Windows: Notatnik, Kalkulator – wielozadaniowość w systemie Windows. Przenoszenie danych pomiędzy aplikacjami w obrębie aplikacji (wykorzystanie schowka),
    System plików: dyski (lokalne i sieciowe), pliki programów, pliki dokumentów, foldery. Tworzenie struktur folderów. Zasoby – udostępnianie i wykorzystywanie udostępnionych zasobów. Eksplorator Windows
    Praca w lokalnej sieci komputerowej. Dostęp do sieci i korzystanie ze wspólnych zasobów: dyski, drukarki sieciowe

    Użytkowanie komputerów- 24 godziny

    Uruchamianie systemu działającego w oparciu o środowisko Windows.
    Środowisko Windows. Uruchamianie programów.
    Sterowanie okienkami.
    Korzystanie z systemu pomocy.
    Wyszukiwanie dokumentów na dysku sztywnym oraz komputerów w sieci lokalnej.
    Windows w sieci lokalnej – otoczenie sieciowe. Udostępnianie zasobów – dysków, dyskietek, drukarek.
    Przegląd podstawowych aplikacji systemu Windows:
    Notatnik, edytor tekstów WordPad, Kalkulator, edytor graficzny Paint, narzędzia do komunikacji w sieci komputerowej.
    Zarządzanie systemem plików.
    Zapisywanie, otwieranie i kasowanie dokumentów. Tworzenie kopii zapasowych.
    Praca z wieloma aplikacjami.
    Kopiowanie i łączenie dokumentów.
    Przenoszenie informacji pomiędzy dokumentami.
    Konfigurowanie drukarki. Konfigurowanie środowiska graficznego.

    Przetwarzanie tekstów- 16 godzin

    Zasady wprowadzania tekstu. Zapisywanie i formatowanie tekstu.
    Zmiana ustawień akapitu oraz czcionki.
    Wyszukiwanie i wymiana informacji. Poprawianie błędów.
    Zapisywanie i otwieranie dokumentów.
    Słowniki: ortograficzny i wyrazów bliskoznacznych – ich wykorzystanie.
    Tworzenie szablonów dokumentów.
    Wstawianie różnych obiektów do tworzonego dokumentu. Dołączanie grafiki. Łączenie dokumentów.
    Zmiana wyglądu dokumentu i okna.
    Praca z dłuższym dokumentem na przykładzie raportu.
    Tworzenie indeksów i spisów treści.
    Wykorzystanie technologii stylów i „malarza formatów” w celu szybkiego i efektywnego formatowania dokumentów.
    Narzędzia dostępne w edytorze.
    Tworzenie i praca z tabelami. Osadzanie w dokumentach tabel opracowanych w arkuszu kalkulacyjnym. Formatowanie strony.
    Stopki i nagłówki strony.
    Przegląd menu edytora. Konfigurowanie edytora. Konfigurowanie drukarki. Podgląd wydruku i wydruki dokumentów.

    Arkusze kalkulacyjne- 16 godzin

    Zakładanie i wypełnianie arkuszy.
    Formatowanie danych. Oznaczanie danych.
    Wycinanie i wklejanie. Wycofywanie się z błędnych poleceń.
    Przyciski systemowe.
    Wykonywanie obliczeń w arkuszach.
    Funkcje systemowe i ich przegląd. Argumenty i ich wklejanie. Adresy względne i bezwzględne.
    Używanie nazw. Łączenie dokumentów (linkowanie), a kopiowanie informacji
    . Integrowanie danych.
    Wykonywanie wydruków. Konfigurowanie drukarki. Ustawianie wyglądu strony, stronicowanie i wstępne przeglądanie wydruków.
    Wykonywanie i formatowanie wykresów. Rodzaje wykresów.
    Przegląd menu systemowego.
    Bazy danych w Excelu – zakładanie, wykonywanie wyciągów z bazy i wyszukiwanie danych. Sortowanie danych. Stosowanie formularzy bazy danych. Stosowanie tablic jedno- i dwuwymiarowych do automatyzacji obliczeń.
    Automatyzowanie pracy przy pomocy makropoleceń. Wykonywanie obliczeń i ich przyspieszanie w dużych arkuszach.
    Tworzenie katalogów powiązanych dokumentów.
    Przegląd dostępnych gotowych arkuszy.

    Bazy danych- 20 godzin

    Tabele, relacje, kwerendy.
    Formularze, raporty.
    Automatyzowanie pracy bazy danych, szybki start za pomocą kreatora.
    Wyszukiwanie i filtrowanie rekordów na formularzu.

    Usługi w sieciach informatycznych- 12 godzin

    Zasady posługiwania się lokalną siecią komputerową w oparciu o sieciowe systemy Windows.
    Adresowanie i wyszukiwanie informacji w Internecie.
    Informacyjny system WWW
    Podstawy pracy w sieci lokalnej i wykorzystanie sieci Internet
    Wyszukiwanie informacji w sieci Internet
    Poczta elektroniczna, zakładanie kont, zarządzanie kontem.
    Poczta komputerowa, przesyłanie wiadomości i komunikatów w lokalnej i rozległej sieci komputerowej.
    Konfiguracja usług pocztowych.
    Microsoft Outlook:
    Zarządzanie kontaktami
    Korzystanie z poczty elektronicznej w programie
    Zarządzanie harmonogramem
    Korzystanie z listy zadań
    Planowanie zadań z wykorzystaniem programu
    Dostęp do Internetu przy pomocy Microsoft Outlook.
Więcej informacji

Inne informacje związane z instrumenty finansowe