Szczegółowe informacjeZawód: Kelner NUMER PROGRAMU: 512[01]/T,SP/MENiS/2005.08.04
Plan nauczania podbudowa programowa: szkoła dająca wykształcenie średnie.
Szkoła posiada uprawnienia szkoły publicznej, realizujemy program MENiS.
Nauka trwa 2 lata, tj. 4 semestry, zajęcia odbywają się w systemie zaocznym lub stacjonarnym.
Wystawiamy zaświadczenia do ZUS.
Wystawiamy legitymacje szkolne = zniżki na przejazdy.
Organizujemy atrakcyjne praktyki zawodowe.
Języki obce - nauczamy na różnych poziomach zaawansowania.
Doskonałe kwalifikacje na rynku pracy krajów Unii Europejskiej.
Warunki rekrutacji Kelner/ Barman zajmuje się kompleksową obsługą konsumenta w zakładach gastronomicznych oraz prowadzi dokumentację sprzedaży i rozliczenia kelnerskie, serwuje potrawy i napoje, przygotowuje sale konsumpcyjną do obsługi kelnerskiej, nakrywa stoły z uwzględnieniem pory dnia i składanego zamówienia oraz z wykorzystaniem elementów dekoracyjnych (np. kompozycje kwiatowe). Kelner udziela konsumentowi informacji dotyczących jadłospisów, wartości odżywczych potraw i technologii ich przyrządzania, doradza odpowiedni asortyment potraw i napojów w zależności od wymagań dietetycznych, przyzwyczajeń i specyfiki kuchni (regionalna, staropolska, innych narodów). Kelner przyjmuje i rejestruje zamówienia, pobiera potrawy i napoje z kuchni i bufetów oraz ocenianie ich dekoracji i estetyki,
Praca: dla kelnera: wszystkie zakłady gastronomiczne : restauracje, puby, kawiarnie, hotele... zarówno w Polsce, jak i we wszystkich krajach Unii Europejskiej.
Dla dorosłych forma zaocznaPrzedmiot Zasady żywienia
Technologia gastronomiczna
Język obcy zawodowy
Obsługa konsumenta
Podstawy psychologii
Ekonomika i rachunkowość w gstronomii
Specjalizacja Podstawy przedsiębiorczości*