CeleCelem kursu jest wdrożenie i zapoznanie się z różnego rodzaju regulacjami krajowymi znajdującymi zastosowanie w zarządzaniu bezpieczeństwem przemysłu spożywczego oraz możliwościami spełniania wymogów norm międzynarodowych.
Profil słuchacza / wymogiOferta skierowana jest do studentów i specjalistów z branży żywnościowej, którzy są zainteresowani nabyciem wiedzy i instrumentów niezbędnych do samozarządzania bezpieczeństwem żywności wewnątrz organizacji.
Tutuł uzyskanyCertyfikat: Systemy Zarządzania według IFS - Food (Internacional Featured Standard)
Szczegółowe informacje Od lipca wszystkie szkolenie Akademii SN są dofinansowane ze środków EFS w
50% (dla firm i klientów indywidualnych). Wszystkie Certyfikacje
Eksperckie są dofinansowane w 70%.
Tematyka zajęć:
Zobowiązania kierownictwa
Polityka i zasady korporacyjne
Struktura korporacyjna i dbałość o Klienta
Przegląd Kierownictwa
System zarządzania jakością
HACCP (na podstawie Kodeksu Żywnościowego)
Wymogi dokumentacji
Utrzymanie zapisów
Zarządzanie zasobami
Zarządzanie zasobami ludzkimi
Zasoby ludzkie i szkolenia
Instalacje sanitarne, zespoły ds. higieny osobistej
Proces produkcji
Przegląd kontraktu
Cechy charakterystyczne produktu
Rozwój produktu
Zakupy
Opakowanie produktu
Normy środowiskowe zakładu
Odpady/Usuwanie odpadów
Ciała obce, metal, szkło i drewno
Kontrola szkodników
Urządzenia
Walidacja procesów
Identyfikowalność (włączając organizmy genetycznie modyfikowane i alergeny)
Organizmy genetycznie modyfikowane
Pomiary, analiza i udoskonalanie
Audyty wewnętrzne
Inspekcje zakładu
Kontrola procesu
Sprawdzenie ilości (kontrola ilości/ kontrola ilości napełniania)
Analiza produktu
Zatrzymanie produktu i zwolnienie produktu
Zarządzanie reklamacjami Klientów i skargami władz
Zarządzanie incydentami, wycofanie produktu, odzyskanie produktu
Postępowanie z wyrobem niezgodnym
Działania korygujące