CelePrzygotowanie przyszłych Ekspertów do efektywnego sprawowania tej funkcji w firmie oraz zapoznanie ich z zakresami obowiązków, uprawnień i odpowiedzialność Ekspertów ds. Systemu HACCP wg ISO 22000 i prowadzeniem audytów systemu HACCP.
Profil słuchacza / wymogiKurs przeznaczony jest dla osób, które chcą podnieść swoje kwalifikacje zawodowe i uzyskać odpowiednie kwalifikacje z zakresu zarządzania bezpieczeństwem żywności. Szkolenie skierowane jest do:
* Osób zaangażowanych w projektowanie i zarządzanie systemami bezpieczeństwa żywności HACCP w przedsiębiorstwach
* Osób chcących pełnić funkcję pełnomocników, kierowników zespołów lub audytorów
* Pracowników sanepidu
* Decydentów odpowiedzialnych w firmach za nadzór i weryfikację systemów HACCP
* Dyplomantów studiów żywnościowych i gastronomicznych
* Absolwentów kierunków żywnościowych i gastronomicznych
* Osób zainteresowanych nabyciem praktycznych umiejętności auditowania systemów zarządzania bezpieczeństwem żywności i pogłębianiem wiedzy z zakresu ISO 22000
Szczegółowe informacjeProgram szkolenia:
Wprowadzenie
Wymagania prawne w Polsce i UE w zakresie bezpieczeństwa i higieny żywności
Wymagania ISO 22000, BRC, IFS
Wprowadzenie i podstawowe informacje dotyczące systemu HACCP
Rodzaje zagrożeń i wpływ na jakość zdrowotną żywności, źródła zagrożeń
Metodyka wdrażania systemu HACCP
7 zasad wdrażania systemu HACCP wg. Codex Alimentarius
12 etapów wdrażania systemu HACCP
Problemy przy wdrażaniu systemu HACCP
Zakres obowiązków, uprawnień i odpowiedzialność pełnomocnika ds. HACCP
Projektowanie przykładowej dokumentacji wg. 12 etapów wdrażania systemu ( harmonogram wdrażania systemu HACCP, procedury, instrukcje, zapisy)
Terminologia, rodzaje, cele audytu; obowiązki stron audytu
Techniki auditowania - ich rodzaje i zastosowanie; zasady przygotowania i przeprowadzania audytu
Preferencje komunikacyjne: werbalne i niewerbalne; pytania otwarte i zamknięte
Zasady analizy i kwalifikacji wyników audytu - niezgodności, spostrzeżeń, obszarów doskonalenia
Zasady przygotowywania raportów z audytów, ich role w systemie zarządzania bezpieczeństwem żywności, działania poaudytowe
Symulacja audytu wewnętrznego
Egzamin
Metodologia: Interaktywna prezentacja zagadnień szkolenia; dyskusja i wymiana doświadczeń uczestników; trenowanie sytuacji interpersonalnych przez uczestników; analizy przypadków i scenek auditowych; ćwiczenia do wykonania indywidualnie i grupowo.
Zaświadczenia: Po ukończeniu szkolenia i pozytywnym zdaniu egzaminu uczestnicy otrzymują (w j. polskim i j. angielskim):
* Certyfikat Eksperta Systemu HACCP wg ISO 22000
Czas trwania: 16 h
Termin szkolenia: 26-27.05.2014r.
Zgłoszenia: Formularz zgłoszeniowy do pobrania na stronie www.irk.com.pl.