Firma Orma proponuje Państwu szkolenie doskonalące z zakresu dietetyki i suplementacji, szkolenie składa się z dwóch etapów:
Etap 1 – (weekendowy)
Prowadzony w formie interaktywnych zajęć teoretycznych ściśle związanych z częścią praktyczną, obejmuje:
Część teoretyczną:
- Fizjologiczne podstawy prawidłowego żywienia.
- Cechy zbilansowanej diety**.
- Główne składniki pokarmowe oraz interakcje między nimi w perspektywie zbilansowanej diety**.
- Mechanizmy prawidłowej redukcji tkanki tłuszczowej (fizjologiczne aspekty wpływające na trwały efekt).
- Diagnostyka fizjologiczna indywidualnych cech organizmu (m.in: metabolizmu), które istotnie wpływają na profil odżywiania.
- Zagrożenia zdrowotne wynikające ze stosowania żle dobranych diet (nie uwzględniających indywidualnych cech metabolizmu), ze szczególnym naciskiem na diety "odchudzające"
Część praktyczną:
- Podstawowe testy i metody diagnozy dietetycznej - obliczanie m.in.: skład ciała – bioimpedancja, BMI, wzory wzrostowo-wagowe, obliczanie bilansu kalorycznego oraz dziennego zapotrzebowania na składniki odżywcze.
- Rejestracja żywienia – metody.
- Wykonanie analizy odżywiania wraz z analizą fizjologiczną indywidualnych cech organizmu (z uwzględnieniem czynników blokujących prawidłwą redukcję tkanki tłuszczowej dla diety redukcyjnej).
- Studium przypadku.
Etap 2 – (weekendowy)
Przystąpienie do etapu 2 możliwe jest po ukończeniu etapu 1. Etap 2 prowadzony w formie interaktywnych zajęć teoretycznych ściśle związanych z częścią praktyczną, obejmuje:
Część teoretyczną:
- Główne rodzaje diet, ocena ich skuteczności oraz potencjalnego ryzyka.
- Suplementacja oraz mechanizmy prawidłowego łączenia wybranych środków uzupełniających (m.in: suplementów) z uwzględnieniem środków ukierunkowanych na redukcję tkanki tłuszczowej.
- Równowaga kwasowo-zasadowa w perspektywie planowania diety zbilansowanej (biochemiczne aspekty).
- Zasady indywidualnego projektowania diety i suplementacji (wybór składników, metody przyrządzania, łączenie składników żywieniowych, rozkład ilościowy i jakościowy w ciągu dnia itd.). Z uwzględnieniem m.in.: diety redukcyjnej.
- Podstawy aktywności fizycznej wspomagającej dietę redukcyjną.
Część praktyczną:
- Projektowanie diety uwzględniającej indywidualne cechy organizmu.
- Projektowanie suplementacji uzupełniającej z uwzględnieniem diety redukcyjnej.
- Projektowanie aktywności fizycznej uzupełniającej dietę redukcyjną