Nauczanie odbywa się za pośrednictwem sieci Internet. Studenci otrzymują podręcznik multimedialny na dysku CD-ROM. Każdy student podczas trwania studiów ma zagwarantowaną opiekę ze strony nauczyciela prowadzącego przedmiot. Dzięki wykorzystaniu istniejących w sieci Internet narzędzi - stron WWW, e-mail, itp. - opiekun prowadzący przedmiot stymuluje proces dydaktyczny.
Zaliczenie każdego przedmiotu odbywa się na podstawie egzaminu. Egzamin składany jest na uczelni po zakończeniu półsemestru, w trakcie sobotniego lub niedzielnego, kilkugodzinnego zjazdu egzaminacyjnego.
Przewiduje się 6 zjazdów egzaminacyjnych w trakcie trwania studiów i jeden zjazd na egzamin końcowy.
Ramowy program kształcenia m.in. :
- Anatomia i fizjologia człowieka
- Podstawy nauki o żywieniu człowieka
- Towaroznawstwo artykułów spożywczych
- Żywienie człowieka
- Kliniczny zarys chorób
- Żywność funkcjonalna i specjalnego przeznaczenia
- Jakość i bezpieczeństwo żywności
- Urządzanie zakładów gastronomicznych
- Technologia żywności i produkcji potraw
- Podstawy rachunkowości