Certyfikowany Ekspert Zarządzania Jakością i Bezpieczeństwem Żywności
CeleObecnie w branży spożywczej zachodzi wiele zmian. Przedsiębiorstwa przemysłu spożywczego mają świadomość, że spełnianie wymogów prawnych, zarówno europejskich, jak i krajowych, jest niezbędne, aby zapewnić bezpieczeństwo żywności.
Niezbędne do spełnienia wymogi to m.in. rozporządzenie (WE) 852/2004 związane z higieną produktów żywnościowych, rozporządzenie (WE) 178/2002 ustanawiające zasady i główne wymogi dla ustawodawstwa przemysłu spożywczego oraz ustanawiające obowiązek spójności pomiarowej w operatach żywnościowych.
Certyfikacja Systemów Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności stała się dla przedsiębiorstw skutecznym instrumentem dla zagwarantowania produktu wysokiej jakości, a co za tym idzie prowadzącym do zwiększenia konkurencyjności firmy na rynku. Mówiąc o certyfikacji odnosimy się do norm uznawanych na poziomie międzynarodowym takich jak Międzynarodowa Norma Bezpieczeństwa Żywności BRC – Food (British Retail Consortium), IFS – Food (International Featured Standard), norma służąca przeprowadzaniu audytów produktów z branży spożywczej z marką dystrybutora bądź ISO 22000:2005 o Systemach Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności.
Wymienione wyżej przepisy opierają się na powstałych wcześniej wymogach higieny oraz systemach HACCP (Analiza Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli), które stanowią podstawę dla każdego systemu, który stawia sobie za zadanie kontrolę potencjalnych zagrożeń w przedsiębiorstwach przemysłu spożywczego.
Profil słuchacza / wymogiOferta skierowana jest do osób zajmujących stanowiska związane z bezpieczeństwem żywności, specjalistów z firm branży spożywczej oraz studentów, którzy są zainteresowani nabyciem wiedzy oraz instrumentów do opracowywania dokumentacji, do wdrażania i zarządzania systemami branży spożywczej wszelkiego typu, w zależności od potrzeb firmy.
Tutuł uzyskanyCertyfikat: Certyfikowany Ekspert w Zarządzaniu Jakością oraz Bezpieczeństwem Żywności.
Szczegółowe informacje Od lipca wszystkie szkolenie Akademii SN są dofinansowane ze środków EFS w
50% (dla firm i klientów indywidualnych). Wszystkie Certyfikacje
Eksperckie są dofinansowane w 70%.
Certyfikowany Ekspert Bezpieczeństwa Żywności to osoba, która ze względu na szeroką wiedzę z zakresu wdrażania systemów związanych z bezpieczeństwem żywności stanowi dla firm branżowych istotną wartość. Ukończenie kursu w zakresie bezpieczeństwa żywności pozwoli zdobyć umiejętności w zakresie przygotowywania dokumentacji związanej z systemami zarządzania bezpieczeństwem żywności oraz wprowadzaniem udoskonaleń w firmach branżowych.
Tematyka zajęć:
Mikrobiologia i Ustawodawstwo Branży Spożywczej
Historia bezpieczeństwa żywności
Źródła zanieczyszczeń związanych z branżą żywności
Zatrucia żywnościowe
Kwestie prawne stosowania systemów HACCP
Zakres systemu bezpieczeństwa żywności
Systemy Samokontroli
HACCP i plany wymogów wstępnych
Plan wymogów wstępnych i identyfikowalność
Analiza zagrożeń i punktów krytycznych kontroli
Międzynarodowa Norma Bezpieczeństwa Żywności BRC – Food (British Retail Consortium)
Zobowiązania zespołu kierowniczego i ciągłe doskonalenie
Plan bezpieczeństwa żywności – HACCP
System zarządzania jakością i bezpieczeństwo żywności
Wymagania dotyczące instalacji i urządzeń
Kontrola produktu
Kontrola procesów
Pracownicy
IFS - Food (International Food Standard) Norma służąca przeprowadzaniu audytów z zakresu produktów żywnościowych z marką dystrybutora.
Historia i certyfikacja
Odpowiedzialność kierownictwa
System zarządzania jakością
Zarządzanie zasobami
Proces produkcyjny
Pomiary, analiza i doskonalenie
ISO 22000:2005 System Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności
Wymogi ogólne i dokumentacja
Obowiązki kierownictwa
Planowanie systemów zarządzania bezpieczeństwem żywności
Zarządzanie zasobami
Planowanie i produkcja bezpiecznej żywności
Walidacja, weryfikacja i doskonalenie systemu zarządzania bezpieczeństwa żywności