Bioinżynieria Produkcji Żywności - Studia Inżynierskie

Więcej informacji

Bioinżynieria Produkcji Żywności - Studia Inżynierskie

  • Szczegółowe informacje Na makrokierunku ”Bioinżynieria produkcji żywności” studia realizowane są jako studia stacjonarne pierwszego stopnia, które trwają 3,5 roku (7 semestrów) i kończą się egzaminem dyplomowym inżynierskim (absolwenci uzyskują tytuł zawodowy inżyniera). Umożliwiają one dalsze kształcenie na studiach drugiego stopnia kierunku zootechnika oraz technologia żywności i żywienie człowieka, które trwają 1,5 roku (3 semestry) i kończą się egzaminem dyplomowym magisterskim (absolwenci uzyskują tytuł zawodowy magistra).  Absolwentom studiów magisterskich Wydział Bioinżynierii Zwierząt oferuje kształcenie w ramach 8-semestralnych studiów trzeciego stopnia w dyscyplinie ”Zootechnika”.

    STUDIA PIERWSZEGO STOPNIA MAKROKIERUNKU
    "BIOINŻYNIERIA PRODUKCJI ŻYWNOŚCI
    "
    Absolwent posiada wiedzę z zakresu technologii produkcji, przetwarzania, utrwalania, przechowywania surowców i produktów żywnościowych pochodzenia zwierzęcego oraz roślinnego, kontroli ich jakości i bezpieczeństwa zdrowotnego, a także nauk technicznych i ekonomicznych. Umie  organizować produkcję, włącznie z doborem maszyn i urządzeń. Zna zasady funkcjonowania  rynku produktów spożywczych. Ponadto wykazuje znajomość zagadnień z organizacji i ekonomiki produkcji, marketingu, doradztwa zawodowego, podstaw prawa w zakresie działalności gospodarczej oraz ochrony środowiska.
    Absolwent zna język obcy w zakresie korzystania z literatury fachowej w obrębie makrokierunku. Wykazuje umiejętność  posługiwania się techniką komputerową w zakresie tworzenia i obsługi komputerowych baz danych,  sterowania procesami technologicznymi i analitycznymi   oraz zarządzania przedsiębiorstwem.
     Absolwent  jest przygotowany do pracy w przemyśle rolno-spożywczym,  gospodarstwach rolnych, zakładach i instytucjach zajmujących się produkcją, przetwórstwem, obrotem surowców i produktów żywnościowych, laboratoriach analitycznych, badawczych,  kontroli  jakości i certyfikacji, jednostkach doradczych i projektowych, ośrodkach badawczo-rozwojowych, a także w administracji rządowej i samorządowej. Absolwent jest przygotowany do podjęcia studiów drugiego stopnia.
Więcej informacji

Inne informacje związane z technologia żywności

  • Organizacja działalności rolnej

  • Centrum: Elbląska Uczelnia Humanistyczno-Ekonomiczna
  • Więcej informacji
  • Studium Podyplomowe - Gospodarstwa i przedsiębiorstwa na unijnym rynku żywności

  • Centrum: Akademia Ekonomiczna w Poznaniu
  • Więcej informacji
  • STUDIA PODYPLOMOWE KOMPENSACJA PRZYRODNICZA DLA NATURY 2000

  • Centrum: SGGW Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego
  • Więcej informacji
  • STUDIA PODYPLOMOWE PORADNICTWO ŻYWIENIOWE I DIETETYCZNE

  • Centrum: SGGW Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego
  • Więcej informacji
  • STUDIA PODYPLOMOWE PRODUKCJA I ZASTOSOWANIE OZDOBNEGO MATERIAŁU SZKÓŁKARSKIEGO

  • Centrum: SGGW Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego
  • Więcej informacji
  • Studia I Stopnia - Zarządzanie Gastronomią

  • Centrum: WSG- Wyższa Szkoła Gospodarki w Bydgoszczy
  • Więcej informacji
  • Studia I Stopnia - Pedagogika resocjalizacyjna

  • Centrum: Olsztyńska Szkoła Wyższa im. Józefa Rusickiego
  • Więcej informacji